Македонија на 94-то место во светот

Со пад од 26 места од минатата година, Македонија се најде на 94 место за 2011-2012 според рангирањето на индексот за слободата на печатот што секоја година го спроведува организацијата „Репортери без граници“. Подоброрангирани во нашето соседство се Босна и...

Конкурс за учество на работилница во САД за известување за животната средина

Институтот Меткалф овозможува новинарски стипендии за 14-тата годишна научна работилница посветена на глобалните промени во крајбрежните екосистеми, која ќе се одржи од 3 до 8 јуни 2012г на Факултетот за океанографија при Универзитетот во Род Ајленд, Нарагансет, САД.На работилницата, учесниците...

Програмата Најт – Валас на Универзитетот во Мичиген доделува стипендии за новинари, пријавување до 1 февруари

Стипендиската програма Најт – Валас, спонзорирана од Универзитетот Мичиген, овозможува четири до осуммесечни студии за истакнати новинари надвор од САД. Програмата обезбедува размена на искуство, интелектуална надградба, како и персонален план на студии со пристап до курсеви и ресурси на...

До 15 јануари пријавување за фото конкурсот Карл Цајс 2011

Сите заинтересирани фотографи и фото ентузијасти ширум светот, најдоцна до 15 јануари 2012 година, имаат можност да учествуваат на годинешниот фото конкурс на светски познатата компанија за фото и оптичка опрема Карл Цајс, на тема „Секој момент раскажува приказна“....

Фондацијата Томсон Ројтерс стипендира новинарска обука за вештини на пишување и известување, рок за аплицирање до 6 јануари

Уште десетина дена време за аплицирање на заинтересираните за конкурсот на Фондацијата Томсон – Ројтерс, за шестмесечна стипендирана обука за подобрување на вештините за известување и пишување вести. Обуката се фокусира на аспектите на точност, непристрасност, брзина, јасност и структура,...

Акцискиот план – добра основа за решавање на проблемите во медиумската сфера

На вчерашната конференција организирана од ЗНМ и МИМ, 70тина претставници на институциите и регулаторните тела и агенции, сопственици и менаџери, уредници, новинари, медиумски експерти и претставници на медиумските граѓански организации дебатираа за состојбите во медиумската сфера во земјава.  На трите...