Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) и Македонскиот институт за медиуми(МИМ) на денешната прес- конференција го претставија Акцискиот план за подобрување на состојбите со медиумите во Република Македонија.Документот е резултат на работата на 40тина истакнати медиумски уредници, новинари, сопственици, менаџери...

Фридом Хаус, како дел од меѓународната група на организации кои ја испитуваа состојбата со слободата на изразување во Македонија, бара од Владата на Република Македонија да преземе чекори за подобрување на влошената ситуација со слободата на говорот и воопшто со...

Медиумски експерти, професори, уредници и истражувачи на медиумската сфера беа дел од стручната расправа на тема „Развојот на медиумите во Македонија според индикаторите на УНЕСКО“, која ја организираше Македонскиот институт за медиуми. Експертската група разговараше за анализата на истата тема,...

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Македонскиот институт за медиуми (МИМ) и Самостојниот синдикат на новинарите и медиумските работници (ССНМ) изразуваат јавна поддршка на годинешниот „Марш на толеранцијата“ посветен на слободата нa изразувањето. Настанот ќе се одржи на 16 ноември...

Фондација Јапонија го отвори конкурсот за стипендиската програма за интелектуална размена. Оваа програма им овозможува на селектирани интелектуалци од Источна Европа, Блискиот Исток и Африка, да остварат студиска посета во Јапонија, да спроведат сопствено истражување на избрана тема, како и...

Во период кога ЗНМ ги започна преговорите со Владата на РМ за решавање на проблемите во медиумската сфера и кога се погласни стануваат барањата за декриминализација на клеветата и навредата, а со цел да го поддржиме процесот на подобрување на...