Институтот Ројтерс доделува стипендии за новинари, пријавување до 31 јануари

Новинари со најмалку петгодишно работно искуство може да аплицираат за стипендии за истражувачката програма, што ги доделува Институтот Ројтерс при Универзитетот Оксфорд од Велика Британија. Програмата им овозможува на новинари од целиот свет да реализираат истражување во Оксфорд, во...

Повик за пријавување за стипендиската програма за демократијата “Реган - Фасел“

Активисти, практиканти, научници и новинари ширум светот, кои сакаат да го продлабочат своето разбирање за демократијата и да ги унапредат способностите за промовирање на демократските промени, можат да аплицираат за стипендиската програма за демократија “Реган-Фасел“ на американската организација National Endowment...

Летна школа за истражувачко новинарство во Маврово, рок за пријавување до 1 август

Балканската истражувачка мрежа - BIRN организира летна школа за истражувачко новинарство, која ќе се одржи од 19 до 25 август 2012г, во Хотел Радика, Маврово. Школата ќе ја водат светски реномирани новинари како што се Шила Коронел, раководител на Центарот за...

Обука за млади блогери и онлајн активисти во Будимпешта, пријавување до 19 април

Одделот за млади при Советот на Европа ги повикува сите заинтересирани млади блогери и онлајн активисти кои се загрижени за повредите на човековите права, говорот на омраза на Интернет, дискриминацијата и расизмот, да се пријават за учество во обуката што...

Објавен конкурсот на Високата школа за новинарство и за односи со јавноста за последипломски студии за менаџмент во медиумите и во стратегиските комуникации

Високата школа за новинарство и за односи со јавноста почна со запишување студенти на првите последипломски студии за менаџирање на медиуми и мултимедија и за менаџирање на стратегиски комуникации во Македонија. Студиските програми се реализираат во рамките на Катедрата на...

Објавена анализата „Развојот на медиумите во Македонија според индикаторите на УНЕСКО“

Македонскиот институт за медиуми денеска ја објави  анализата „Развојот на медиумите во Македонија според индикаторите на УНЕСКО“, која се фокусира на пет главни категории на медиумскиот развој како составен дел од секој медиумски систем, и тоа: 1. Регулаторниот систем како...