Стипендии за истражувачки проекти на Питсбург Универзитетот

Се чита за 0 мин.
Центарот за хуманистички науки при Питсбург Универзитетот поканува заинтересирани апликанти да аплицираат за резиденцијална стипендија за академската 2009-2010 година. Апликантите, кои сакаат да работат на значајни проекти од која било област од хуманистичките науки или сродни полиња на истражување, треба да бидат доктори на науки. Особено се охрабруваат жени или припадници на малцински групи да се пријават на конкурсот.

Стипендијата е во износ од 40.000$ плус бенефиции и фонд од 5.000$ за истражување. За стипендистот ќе биде обезбедена канцеларија, како и асистенција за пронаоѓање сместување во Питсбург, каде ќе треба да престојува за време на стипендирањето. Стипендистот ќе треба да одржи предавање и да учествува во активностите на Центарот. Доколку изрази интерес, може да развие програма за курс и да предава, но тоа не е задолжително. За дополнителни информации испратете е-пошта на следната адреса: humctr@pitt.edu.

За да аплицирате треба да испратите седум копии од следниот пакет-документи:

1) CV

2) предлог-проект на кој ќе работи стипендистот (мах. 1000 зборови)  (доколку предлагате курс, треба посебно да го образложите (мах. 500 зборови))

3) две копии од издадена статија од 5.000-10.000 збора

4) три препораки што ќе се осврнат особено на предложениот проект.  

Писмата и апликацијата треба да се испратат на следната адреса:

Humanities Center Fellowships 
Department of English, 526 CL 
University of Pittsburgh 
4200 Fifth Avenue 
Pittsburgh, PA 15260 

Разгледувањето на апликациите ќе почне на 9 февруари, 2009.  

Веста во оригинал може да ја најдете на следниот линк.