Поддршка за маршот на толеранцијата

Се чита за 0 мин.

Како организации посветени на чувањето и негувањето на професионалното и етичкото новинарство кое е камен-темелник на демократијата и слободата, целосно го споделуваме ставот за потребата од постоење на здрава критичка свест и јавност, со акцент на негувањето и одбраната на јавната дебата и слободата на изразување.

Без слобода на изразувањето, не постои ниту новинарство сфатено како јавно добро, со капацитет да се спротивстави на сите влијанија и притисоци од политиката и од бизнисот и да придонесува кон заштита и афирмација на правата на граѓаните.

 

Скопје, 15 ноември, 2011 год.