Новости

Македонскиот институт за медиуми, на 26 септември 2012 (среда), во Клубот МКЦ, со почеток во 19 часот, ќе го претстави регионалниот портал Точак (www.tocak.org) - информативен медиум посветен на известување за важни теми за Ромите на Балканот. Освен претставувањето на...

Македонскиот институт за медиуми, на 19 септември 2012г (среда), ќе ја промовира он-лајн платформата за граѓански активизам од областа на човековите и малцинските права - “АКТИВ“ (www.aktiv.org.mk). Промоцијата ќе се одржи во Клубот на новинарите во Скопје, со почеток во 19...

Седум од најистакнатите медиумски фондации во Европа го објавија конкурсот за Европската награда за новинарство за 2012 година, со цел да се награди квалитетот во новинарството во сите 47 земји во Европа. Тие веруваат дека оддавајќи признание на сериозното пишување...

Медиумите играат значајна улога во откривањето случаи на прекршување на човековите права, но и во разрешувањето на тие злоупотреби. Без оглед на која платформа функционираат, медиумите се клучни за подигање на свеста за повредите на човековите правата, за информирање на...

Група од 4 новинари од национални и локални медиуми од земјава учествуваа на семинарот “Фокусирање на институциите на ЕУ лоцирани во Луксембург“, што се одржа од 21 до 28 јуни, во Скопје и Луксембург. Семинарот, што по трет пат го...

Одземањето на дозволата за емитување на А2 телевизија од страна на Советот за радиодифузија поради непочитување на програмскиот формат сериозно ја загрозува слободата на изразувањето и медиумскиот плурализам во Р.Македонија. Членот 63 од Законот за радиодифузија не содржи експлицитна одредба...