Обука за медиумска писменост и комуникација со медиумите

Се чита за 0 мин.

Што претставува новинарска вест, како се создава медиумската реалност, што подразбира медиумската писменост и како ефективно да се комуницира со медиумите беа главните теми на дводневната работилница за медиумска писменост и комуницирање со медиумите.

На работилницата учествуваа претставници на 6-те граѓански организации кои добија грантови за реализација на активности за промовирање на медиумската писменост, во рамки проектот „Писменост за вести и дигитална писменост – Справување со лажните вести“.

Преку теоретски предавања, практични вежби и дискусија, учесниците ги унапредуваа своите вештини за тоа како да подготват квалитетни информации за својата работа кои ќе го привлечат интересот на медиумите, како да се подготват за настап во медиумите и како да препознаат манипулации и погрешно медиумско информирање.

Проектот „Писменост за вести и дигитална писменост – Справување со лажните вести“, го спроведува МИМ во партнерство со Институтот за комуникациски студии, Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници и Институтот за различности и медиуми од Лондон, со финансиска поддршка од Европската Унија.