Новости

Med.ob1

Повик за истражувачки проекти поврзани со корупција и клиентелизам во медиумите од регионот

Центарот за независно новинарство од Будимпешта објавува повик за доделување грантови за истражувачки стории поврзани со корупција и клиентализам во медиумите од Југоисточна Европа, на кој може да аплицираат тимови новинари од Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска и Србија.
Sloboda2

Став на медиумските организации за новата верзија на Нацрт законот за медиуми и аудиовизуелни медиумски услуги

Здружението на новинарите на Македонија, Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници, Македонски институт за медиуми и Центарот за развој на медиуми се незадоволни што Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) не прифати ниту една суштинска забелешка за Нацрт законот за медиумите и аудиовизуелни медиумски услуги. Сметаме дека во новата верзија на нацрт законот има само козметички измени, кои суштински не ја подобруваат содржината на текстот на законот.
Samoreg

Конференција: Медиумска саморегулација – за одговорни и професионални медиуми

Утре, 30 април, претставници на медиумите ќе дискутираат за процесот на воспоставување на саморегулаторни механизми во медиумите во земјата, како дел од конференцијата „Медиумска саморегулација – за одговорни и професионални медиуми“, што ја организираат ЗНМ и МИМ во просториите на Стопанската комора, со почеток во 11 часот.
Injour2

До 3 мај пријавување за стипендиската програма “Новинарството во дигиталниот свет“

Меѓународната академија за новинарство – “Intajour“ доделува стипендии за новинари за десетмесечната програма “Новинарството во дигиталниот свет“, која ќе стартува на 31 август 2013 година. Во рамки на програмата предвидени се неколку студиски посети во Германија, како и електронско учење, што ќе им овозможи на новинарите да ги усовршат своите вештини од областа на истражувачкото новинарство, новинарските форми за претставување на Интернет, продукција на веб содржини, снимање и обработка на видеа за веб, Интернет политики, и етички стандарди во медиумите.
Nis2012

Сторијата „Вработувања по партиски список“ на ТВ Алфа е најдобрата истражувачка сторија во 2012 година

Новинарите на ТВ Алфа, Љубиша Арсиќ, Пандорче Антеска и Бојан Стојановски ја добија првата награда од конкурсот за Најдобра истражувачка сторија “Никола Младенов“, за серијалот прилози кои ја обелоденуваат практиката на вработувања во јавните претпријатија според однапред подготвени партиски списоци.
Nagrada W

Доделување на наградите од конкурсот за Најдобра истражувачка сторија „Никола Младенов“

На 11 април (четврток) 2013 година, во Клубот на новинарите, од 11:00 часот, МИМ ќе ги додели наградите од конкурсот за Најдобра истражувачка сторија „Никола Младенов“.
Nikola

Наградата за најдобра истражувачка сторија на МИМ ќе го носи името на Никола Младенов

Во знак на почит кон делото на прерано починатиот колега Никола Младенов  и неговиот огромен придонес за развојот на македонското новинарство, слободната мисла и демократијата во Р. Македонија, Македонскиот институт за медиуми одлучи Наградата за најдобра истражувачка сторија на годината да го носи неговото име и да гласи - Награда за најдобра истражувачка сторија на годината „Никола Младенов“.
Nis12

Конкурс за новинарска награда „Најдобра истражувачка сторија на годината - 2012“

Македонскиот институт за медиуми (MИM) го објавува конкурсот за престижната новинарска награда “Најдобра истражувачка сторија на годината“. Конкурсот е отворен за сите професионални новинари и редакции кои објавиле свои истражувачки стории во 2012, како и за оние новинари и редакции кои сакаат да пријават добра истражувачка сторија подготвена и/или објавена од колеги-новинари или други редакции во Македонија.
Izjava.24d

Заедничка изјава на медиумските организации за инцидентот во Собрание

На 24 декември 2012 година, новинарите задолжени за известување за работата на Собранието на Република Македонија беа насилно протерани од галеријата и беа спречени да ја следат и да известуваат за парламентарната седница на која се расправаше за усвојување на државниот буџет за 2013 година. Овој настан (документиран на многу фотографии и видео материјали) претставува брутално прекршување на правото на новинарите да известуваат за прашања од јавен интерес.