Новости

Med.ob

Медиумските организации од регионот усогласија стратегии за иницирање медиумски реформи

Пет национални стратегии за застапување, што содржат активности за поттикнување реформи поврзани со слободата на медиумите, медиумската независност, плурализам и интегритет во ИПА-земјите, се резултатот од регионалната работилница за застапување која ја организираше МИМ во рамки на проектот Медиумска опсерваторија на Југоисточна Европа, на 31 март и 1 април.
Radical.dem

„Радикална демократија“ – Видео конкурс за отворено општество

Мрежата „Doc Next“ ги повикува креаторите на медиумски содржи, активистите и критичарите на општествените збиднувања да ги споделат своите ставови на видео конкурсот „Радикална демократија“. Конкурсот е отворен за сите заинтересирани од цела Европа, кои може да пријават видео клипови во сите жанрови и визуелни форми, не подолги од 5 минути. Организаторите ги охрабруваат заинтересираните апликанти да снимат видео клипови специјално за овој конкурс, но, исто така може да се пријават и со видео материјали кои се снимени во последните 2 години.
Nis2013

Ирена Мулачка од „Фокус“ со најдобра истражувачка сторија во 2013 година

Сторијата за комплицираните операции на катаракта во Градската болница, со кои им е оштетен видот на педесетина пациенти е првонаградена на конкурсот “Никола Младенов“ за најдобра истражувачка сторија во 2013 година. Серијата текстови на новинарката Ирена Мулачка се објавени во неделникот „Фокус“.
IS2013 Vesnic

Доделување на новинарската награда „Никола Младенов“ за најдобра истражувачка сторија

Утре (25 март), Македонскиот институт за медиуми ќе ја додели новинарската награда “Никола Младенов“ за најдобра истражувачка сторија во 2013 година. Доделувањето ќе се одржи во Клубот на новинарите, со почеток во 11:30 часот.
Kon.grantovi

Грантови за новинари од Македонија, Србија и Црна Гора

По повод двестегодишнината од донесувањето на норвешкиот Устав, амбасадата на Норвешка во Србија објавува повик за доделува грантови за поддршка на професионалното новинарство во Србија, Црна Гора и Македонија.
E.parliament

Европскиот парламент со поддршка за Белата книга на МИМ

Иницијативата на Македонскиот институт за медиуми за продуцирање на Белата книга за подобрување на релациите меѓу граѓанското општество и медиумите беше истакната и поддржана во Резолуцијата за Извештајот за напредокот на Македонија за 2013 година, која Европскиот парламент ја усвои деновиве.
IS2013 Vesnic

Конкурс за наградата „Никола Младенов“ за најдобра истражувачка сторија за 2013 година

Македонскиот институт за медиуми (MИM) го објавува конкурсот за престижната новинарска награда „Никола Младенов“ за најдобра истражувачка сторија за 2013 година. Конкурсот е отворен за сите професионални новинари и редакции кои објавиле свои истражувачки стории во медиумите во Македонија во текот на 2013 година, како и за оние новинари и редакции кои сакаат да пријават добра истражувачка сторија подготвена и/или објавена од колеги-новинари или од други редакции.
Partneri.logoa2 1

Партнерство за развој на медиумите на Југоисточна Европа

Осум медиумски организации, членки на Мрежата за професионализација на медиумите на Југоисточна Европа започнаа со спроведување на проектот „Партнерство на Југоисточна Европа за развој на медиумите“, чија цел е поддршка на развојот на независни и отчетни медиуми во земјите од Западен Балкан.
Med.ob

Повик до граѓанските организации за поднесување проекти за поддршка на медиумскиот интегритет

Медиумската опсерваторија на Југоисточна Европа објавува повик до граѓанските организации за поднесување предлог-проекти што ќе бидат фокусирани на спроведување кампањи за подигнување на јавната свест и застапување, како и за организирање акции со цел поддршка на независни, плуралистички и одрживи медиуми во Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Македонија и Србија.