Активизам

Eidhrvest

Човековите права во фокусот на соработката помеѓу медиумите и граѓанските организации

Медиумите и граѓанските организации коишто работат во областа на човековите права, ќе имаат можност поблиску да соработуваат и да изградат ефикасни релации за промоција на човековите права и на слободата на изразувањето преку проектот „Зајакнување на соработката помеѓу граѓанските организации и медиумите за унапредување на човековите права и слободата на изразување“. Активностите ќе ги спроведува Македонскиот институт за медиуми, во соработка со Центарот за независно новинарство од Букурешт, Романија во текот на оваа година.
Aktiv.ob2

“АКТИВ“ – веб платформата за граѓански активизам наскоро на Интернет

Четиринаесет претставници на граѓански организации од земјава и активисти - индивидуалци учествуваа на првиот дел од работилницата посветена на користењето на он-лајн платформите за граѓански активизам од областа на човековите и малцинските права. Меѓу другото, учесниците имаа можност да се запознаат со начините на користење на интерактивната веб платформа www.aktiv.org.mk создадена од МИМ, чијашто експериментална верзија веќе може да се види на Интернет.
Dsc 5239

МИМ го поддржува новинарскиот протест

Македонскиот институт за медиуми (МИМ) изразува поддршка на  иницијативата покрената од страна на Самостојниот синдикат на новинарите и на медиумските работници и Здружението на новинарите на Македонија за протестниот марш за солидарност закажан за утре, 4 јули, во пет до дванаесет пред просториите на ЗНМ.