Новости

Desktop4

Промоција на регионалниот портал “Точак“

Македонскиот институт за медиуми, на 26 септември 2012 (среда), во Клубот МКЦ, со почеток во 19 часот, ќе го претстави регионалниот портал Точак (www.tocak.org) - информативен медиум посветен на известување за важни теми за Ромите на Балканот.
Logo.aktiv

Веб платформата АКТИВ и официјално пред публиката

Македонскиот институт за медиуми, на 19 септември 2012г (среда), ќе ја промовира он-лајн платформата за граѓански активизам од областа на човековите и малцинските права - “АКТИВ“ (www.aktiv.org.mk). Промоцијата ќе се одржи во Клубот на новинарите во Скопје, со почеток во 19 часот.
Pressprize

Објавен конкурсот за Европската награда за новинарство за 2012

Седум од најистакнатите медиумски фондации во Европа го објавија конкурсот за Европската награда за новинарство за 2012 година, со цел да се награди квалитетот во новинарството во сите 47 земји во Европа. Тие веруваат дека оддавајќи признание на сериозното пишување и известување - во печатено издание или на веб-сајтот на весникот - може да се помогне во зголемувањето на улогата на новинарството како витален бранител на слободите на демократијата. Во првата година од доделувањето, четири награди, секоја во висина од 10,000 евра, ќе бидат доделени во следниве категории:
Humanrightstoolkit250

Прирачник за новинари за известување за прашања поврзани со човекови права “Speak Up, Speak Out “

Медиумите играат значајна улога во откривањето случаи на прекршување на човековите права, но и во разрешувањето на тие злоупотреби. Без оглед на која платформа функционираат, медиумите се клучни за подигање на свеста за повредите на човековите правата, за информирање на граѓаните за нивните права, како и за поттикнување на дискусија во врска со улогата на властите, правните кодекси и меѓународните механизми за заштита на тие права.
Luxsem

Новинари од Македонија учествуваа на семинарот “Фокусирање на институциите на ЕУ лоцирани во Луксембург“

Група од 4 новинари од национални и локални медиуми од земјава учествуваа на семинарот “Фокусирање на институциите на ЕУ лоцирани во Луксембург“, што се одржа од 21 до 28 јуни, во Скопје и Луксембург. Семинарот, што по трет пат го организираат Македонскиот институт за медиуми и Европскиот центар за новинарство, има за цел да придонесе кон подобрување на квалитетот на новинарското известување за европските прашања преку подобро запознавање со институциите на ЕУ и процесот на одлучување.
Press2

РЕАКЦИЈА ОД МИМ ЗА ОДЗЕМЕНАТА ДОЗВОЛА НА А2 ТВ

Одземањето на дозволата за емитување на А2 телевизија од страна на Советот за радиодифузија поради непочитување на програмскиот формат сериозно ја загрозува слободата на изразувањето и медиумскиот плурализам во Р.Македонија. Членот 63 од Законот за радиодифузија не содржи експлицитна одредба дека основ за одземање на дозвола може да биде непочитување на програмскиот формат. Експертите на Советот на Европа, при изготвувањето на Законот за радиодифузија од 2005 година, децидно предупредија дека таква одредба во законот не смее да постои, заради можноста од нејзина злоупотреба.
Una2

Новинари од Босна и Херцеговина правеа прилози за Ромите во Македонија

Тројца новинари од Босна и Херцеговина кои работат во различни медиуми,  беа во десетдневна посета на Македонија,каде ја остварија предвидената пракса  во ромската редакција на МТВ 2 и произведоа телевизиски прилози за емисијата на ромски јазик „Бијандипе“.
Sloboda2

Слободата на медиумите влошена, неопходни се суштински промени

Скопје, 3 мај, 2012 Меѓународниот ден на слободата на медиумите, 3ти мај, и годинава  во Македонија  се одбележува во услови на значително нарушени медиумски слободи.  Доказ за тоа се и забелешките и извештаите од бројни меѓународни организации, вклучувајќи го и последниот извештај на влијателната американска организација  Фридом хаус, според кој Македонија е рангирана последна  во регионот. Многу настани и случувања  за чија штетност предупредувавме и алармиравме во текот на изминатата  година ја формираа лошата слика за медиумите  во Македонија. Дел  од нив се:
Intajour

Конкурс за програмата “Новинарството во дигиталниот свет“ на Меѓународната академија за новинарство

Новинари од целиот свет, најдоцна до 7 мај 2012г, може да се пријават за програмата “Новинарството во дигиталниот свет“, што ја спроведува Меѓународната академија за новинарство, основана од Бертелсман (Bertelsmann). Програмата е наменета за новинари од земјите со ограничена или загрозена слобода на печатот. Учесниците во програмата ќе имаат можност да ги усовршат своите вештини од областа на истражувачкото новинарство, новинарските форми за претставување на интернет, продукција на веб содржини, снимање и обработка на видеа за веб, интернет политики, и етичките стандарди во медиумите. Избраните кандидати ќе бидат дел од десетмесечната програма, која ќе стартува на 2 септември 2012 г, а ќе се реализира во Хамбург, Келн и Берлин.