Активизам

Вирусот го „умртви“ спортот, но ги оживеа спомените од нашите врвни дострели

 Спортот застана, но спортското новинарство не, во ниту еден миг, затоа што ова се моменти во кои не постои никаков вид на Ковид, кој може да нè спречи да пишуваме, да се потсетиме и на моменти да ни се запотат...

Лажните вести не смеат да станат „нова нормалност“

„Најважно е здравјето на граѓаните” и „не смее ништо да се прави на штета на здравјето на граѓаните” се веројатно најслушаните реченици во препукувањата на политичката сцена во изминатите над два месеца, додека живееме со Ковид-19.  Откако беа одложени предвремените...

„ТВ училница“ едукатор и аниматор на над 250 000 ученици

Училишните клупи веќе два месеци не се местото каде што децата ги учат лекциите по математика, македонски јазик, природни науки. Наставниците и омилените ликови од ТВ серијата „5+ Фамилија“ секое утро доаѓаат во домовите на учениците преку „ТВ училница“, што...

Битката за храна посилна од стравот од Kовид-19

„Владините претставници секојдневно известуваат за најновите статистики од Ковид-19. Ги повторуваат и задолжителните мерки за заштита од болеста. Но, од местото каде што се јавуваат, од Центар, до Шутка има точно пет километри. Некаде по пат, информациите се губат и...

Мартин Пушевски: Вирусот целосно ги мобилизираше капацитети на Јавниот сервис

„Вести, Дневници, директни преноси, вклучувања во живо од прес-конференции, линковски јавувања на нашите дописници од целата земја, интервјуа преку Скајп. Вирусот целосно ги мобилизираше капацитети на Јавниот сервис, бидејќи и во време на корона, новинарството не е во карантин“, – ...

Арта Тахири: Со прашања без „ракавици“ ги демаскираме политичарите

„Патот кон“ е дебатна емисија во која прашањата без „ракавици“ ги демаскираат политичарите. Но, за време на подготовките и после снимањето носиме маски! - вели Арта Тахири, уредничка и водителка на емисијата „Патот кон“ на ТВ Алсат-М, за иницијативата на МИМ „Новинарството...